RIK HELMES

piano & repetitor

Rik Helmes (1982) studeerde klassiek piano op het ArtEZ conservatorium in Arnhem bij Frank Peters (Bachelor) en vervolgde zijn studie in Zwolle bij Sepp Grotenhuis, Frank van de Laar (piano) en Kelvin Grout (Liedbegeleiding). Hij soleerde met het ArtEZ blaasorkest en was als repetitor betrokken bij diverse opera- en muziektheaterproducties. Met een beurs van de Leverhulme Trust volgde hij op de Royal Academy of Music in Londen een postgraduate als repetitor. Daar werkte hij met diverse pianisten, zangers, dirigenten en regisseurs uit de Londense operawereld.
Tegenwoordig is hij als pianist te vinden op vele diverse podia. Met de voorstelling ‘van Ramses tot Rossini’ won hij samen met zangeres Diana van der Bent de juryprijs op het festival Rijswijks Pracht en de tweede prijs van het publiek op het Delft Fringe Festival. Ook gaat hij door het land met de voorstelling ‘mijn lieve burgerhart’, een muziektheaterversie van het 18e-eeuwse boek. Met kamerkoor Musica Vocale uit Wageningen olv Rob Vermeulen maakte hij opnames voor radio 4 met werken van Reger, Schubert en Wolf. Daarnaast werkt hij met Maria João Carmo, Iris van het Veer en Esther Ree aan verschillende liedprogramma’s.
Hij geeft les in zijn praktijk in Arnhem en op muziekschool ’t Venster in Wageningen. In 2013 werkte hij als docent op de school of performing arts in Kathmandu (Nepal).